idegi (szenzorineurális) halláscsökkenés

Idegi halláscsökkenés

A halláscsökkenés típusok közül az idegi (szenzorineurális) halláscsökkenés a leggyakoribb. Ezen fajta halláscsökkenés hátterében a belsőfülben vagy az idegpályáknál fennálló probléma húzódik meg. Bár a hang a külső és a középfülön keresztül normális úton eljut a középfülbe, az információ nem alakul át az agy által használható elektromos jelekké.

Az ilyen fajta halláscsökkenésekkel rendelkezők számára Oticon hallókészülék vagy Oticon Medical gyártmányú cochleáris implantátum rendszer jelenthet segítséget. Amennyiben egyoldali teljes hallásvesztés áll fenn, Oticon Medical gyártmányú Ponto rendszer is megoldást jelenthet.

1. hallóideg

2. belsőfül (cochlea)

vezetéses halláscsökkenés

Vezetéses halláscsökkenés

A vezetéses halláscsökkenést a külső vagy a középfülben akadályokba ütköző hangátvitel okozza. Ez előfordulhat krónikus otitis media, otoszklerózis (elmeszesedés, mely a kengyel (stapes) mozgathatóságát csökkenti), a külső fül fejlődési rendellenessége vagy sérült dobhártya miatt is.

A vezetéses halláscsökkenést sokféleképpen lehet gyógyítani, akár csontba horgonyzott hallásjavító rendszerekkel is, mint amilyen az Oticon Medical Ponto. Ennek segítségével a középfül kikerülhető és rezgéseket használva a hangokat továbbítani lehet a csigának (cochleának).

1. külső fül

2. középfül

kevert típusú halláscsökkenés

Kevert típusú halláscsökkenés

A kevert típusú halláscsökkenés a vezetéses és az idegi (szenzorineurális) halláscsökkenés egyfajta keveréke. Például egy krónikus gyulladás előidézhet kevert típusú halláscsökkenést úgy, hogy roncsolja a dobhártyát és a hallócsontokat, és megakadályozza a csigát (cochleát) abban, hogy megfelelően működjön.

Azok, akik ilyen típusú halláscsökkenésben szenvednek, sok esetben sikerrel használják a csontba horgonyzott hallásjavító rendszereket, mint amilyen az Oticon Medical Ponto.

1. hallócsontok

2. dobhártya

3. belsőfül (cochlea)

Melyik megoldás a megfelelő Önnek?

Cochleáris implantátum, Neuro Zti és Neuro 2

Cochleáris implantátum

Tudjon meg többet a Neuro rendszerről
Csontba horgonyzott hallásjavító megoldások, Ponto rendszer

Csontba horgonyzott hallásjavító megoldások

Tudjon meg többet a Ponto rendszerről

A fül különböző részei miért felelnek?

Cochleáris implantátum, Neuro Zti és Neuro 2

A külső fül

A külsőfül gyűjti össze a hangokat és segít az irányok meghallásában. Segít meghatározni, honnan jön a hang. A fülkagylóból - a fül látható részéből - és a hallójárat külső szakaszából áll.

A középfül

A középfül úgy alakítja át a hangot, hogy azt könnyen tudja érzékelni a belsőfül. A középfül a dobhártyából és a hallócsontokból áll. A dobhártya a három csontocskából álló hallócsont láncolathoz kapcsolódik, mely a kalapácsból, az üllőből és a kengyelből áll. Ezek teremtenek összeköttetést a dobhártya és a belsőfül között.

A belsőfül

A belsőfül jeleket küld az agynak. A csiga (latinul cochlea) az elnevezésének megfelelően csiga formájú része a belsőfülnek, mely a hangrezgéseket elektromos impulzusokká alakítja, melyeket a hallóidegen keresztül az agynak küld.

Bármely része sérül a fülnek, a hanginformáció nem jut el megfelelő formában az agyhoz, aminek az eredménye valamilyen mértékű halláscsökkenés.